W dniu 25 kwietnia 2019r. obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Czekolady, na który na zaproszenie P. Magdaleny Nowak- inicjatorki przedsięwzięcia- przybyli uczniowie klas 0-III wraz z wychowawczyniami: p. B. Igras i p. R. Popiołek. Motywem przewodnim dnia była oczywiście uwielbiana przez wszystkich czekolada. Zawiera ona mnóstwo składników odżywczych: białka, masła kakaowego, cukru, żelaza, potasu i magnezu. Spożywana w nadmiarze szkodzi, gdyż przyczynia się do wzrostu wagi ciała. Podczas imprezy miał miejsce pokaz kilkuminutowego filmu, pt.: ,,Dlaczego, po co, jak…”, z którego uczniowie dowiedzieli się jak powstaje czekolada (przebieg produkcji, efekt otrzymujemy dopiero po dwóch dniach), jakie są jej rodzaje i jak się ją pakuje. Następnie wysłuchali opowiadania tematycznego,,O czekoladowej złości Krzysia”. Dzieci miały okazję wielozmysłowo poznać właściwości czekolady poprzez: degustację wielosmakowych łakoci z zawiązanymi oczami, badanie twardości i konsystencji za pomocą dotyku czy liczenie kostek w tabliczkach.

Kolejnym etapem było obejrzenie PIRAMIDY ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI RUCHOWEJ (2019) i określenie docelowego miejsca słodyczy. Zaakcentowano zasady zdrowego żywienia w czasie pogadanki nt. ,,Dlaczego nie należy jeść dużo słodyczy?”- dzieci podawały: bóle zębów, bóle somatyczne, i inne. Najbardziej atrakcyjną słodką atrakcją była degustacja czekoladowego fondue (szaszłyki owocowe polane płynną czekoladą i posypane wiórkami) przy dźwiękach piosenki Gummy Bear ,,Czekolada”.

Apetyt wszystkim dopisał, co zachęca do kontynuacji tego Dnia w przyszłym roku.

Składam serdeczne podziękowania mamom naszych uczniów za pomoc w przygotowaniu słodkiego deseru, a Pani Beatce- za piękne zdjęcia.

 

Tekst:  Magdalena Nowak

Foto: Beata Igras 

Zobacz zdjęcia

   
© ALLROUNDER